Aardwarmte

Warmtepompen Aardwarmte

Wist u dat een efficiënte en milieuvriendelijke energiebron voor het verwarmen en koelen van woningen zich onder uw voeten in de aardbodem bevindt? Deze energie kan uw woning verwarmen maar ook koelen. Daarnaast kan deze energie ook gebruikt worden voor de verwarming van tapwater.

De keuze voor een warmtepomp kan een logische stap zijn om op deze wijze te voldoen aan de energieprestatie eis of als antwoord op de sterk stijgende energiekosten.
Ook het argument van minder CO2-uitstoot kan een belangrijk aandeel vormen in de keuzebepaling voor een duurzaam systeem. 

Er zijn twee mogelijkheden om gebruik te maken van aardwarmte. Dit kan door een water / water warmtepomp of de lucht/water- en de lucht/luchtpomp Bij de water/water warmtepomp wordt een diepe bron in de tuin geboord (tussen de 25 en 150 meter diep). Uit deze bron komt de warmte die gebruikt wordt.Gesloten en open bron


De gesloten bron is de meest voorkomende warmtepomp in Nederland. Hierbij wordt water de grond ingepompt, waar het aardwarmte opneemt. Het opgewarmde water wordt omhoog gepompt, waar de warmte afgegeven wordt voor consumptie. Dergelijke systemen worden vaak “water/brinewater”-systemen genoemd, naar de met antivries (meestal glycol) verrijkte oplossing die wordt rondgepomp.
-

Bij een open-bron systeem wordt aan de ene kant van de woning grondwater opgepompt. Dit water wordt via een warmtewisselaar naar de andere kant van de woning gepompt, waar het afgekoeld terug de grond in wordt gepompt. In deze systemen is het belangrijk dat het circuit met grondwater goed afgesloten blijft. Dit omdat grondwater verontreinigd kan zijn. Bij de lucht/water- of lucht/luchtpomp wordt de energie (warmte) onttrokken aan de buitenlucht. Dit is een goedkoper alternatief maar heeft een lager rendement. 


Afhankelijk van het specifieke type wordt de warmte afgegeven aan ofwel water ofwel lucht. In het eerste geval wordt het water via een na-verwarmer als warm water beschikbaar gesteld. In het laatste geval is een ventilator aanwezig die de warmte de kamer inblaast. Een warmtepompinstallatie levert de meeste energie besparing in combinatie met een lage temperatuur verwarming zo als vloer en wandverwarming.

De toepassingsmogelijkheden voor een warmtepomp zijn:


Voor een goed binnenklimaat tegen zeer lage energiekosten is een warmtepomp in combinatie met een geboord bronsysteem een uitstekende keuze. Het lage temperatuur afgifte systeem zorgt gedurende het gehele jaar voor koeling en verwarming.De voordelen in vogelvlucht:


 
Tammingastraat 48 | 9978PC Hornhuizen | 0595 - 850439 | info@derksinstallatietechniek.nl